c S

Odbor potrdil predloga resolucije o jedrski energiji in za posvetovalni referendum o JEK-u 2

08.05.2024 07:35 Odbor za infrastrukturo je potrdil predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije. Proti je bila Levica, ki je neuspešno predlagala, da bi vanj vnesli namero o izvedbi tudi drugega referenduma o JEK-u 2, ko bi bili znani glavni podatki.

"Z resolucijo prepoznavamo status Slovenije kot države z delujočim jedrskim programom in v tem okviru poudarjamo potrebo po zagotavljanju dolgoročnega in varnega obratovanja obstoječih jedrskih objektov, vključno z zagotavljanjem sredstev za jedrsko varnost, za varno ravnanje z izrabljenim gorivom in radioaktivnimi odpadki in za razgradnjo objektov po prenehanju obratovanja," je v uvodu seje odbora DZ-ja za infrastrukturo, okolje in prostor dejal minister Bojan Kumer in dodal, da pa hkrati resolucija prepoznava potrebo, da se po izteku delovanja obstoječe jedrske elektrarne izraba jedrske energije pri nas nadaljuje.

Odbor je sicer z glasovi iz vrst Svobode, z izjemo Miroslava Gregoriča, ter strank SDS, SD in NSi sprejel dopolnila, ki so besedilo predloga prilagodila pripombam zakonodajno-pravne službe, in zavrnil predloge dopolnil Levice. Ta je med drugim predlagala dopolnitev besedila, da se pred dokončno odločitvijo o investiciji v drugi blok jedrske elektrarne (JEK 2) opravi vse potrebne ekonomske in preostale strokovne analize ter izvede posvetovalni referendum. Da bi v resolucijo vnesli drugi referendum – prvega parlamentarne stranke z izjemo Levice napovedujejo za letošnji november, predlog za njegov razpis pa je odbor potrdil danes – se je zavzel tudi minister za okolje, podnebje in energijo Kumer.

>> Več: Odbor potrdil predloga resolucije o jedrski energiji in za posvetovalni referendum o JEK-u 2